ЕКИП

РЪКОВОДСТВО

Ana
АНА ЛАЗАРОВА
Председател на Управителния съвет

АAна е адвокат, практикуващ основно в сферата на търговското право и интелектуалната собственост, както и представител по индустриална собственост пред Българското патентно ведомство и Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO).

Тя е част от общността на Creative Commons в България, вечният начинаещ редактор в Уикипедия и ентусиазиран участник в различни проекти, промотиращи културата на споделяне.

Опитът на Ана в дългогодишната й работа с различни представители на творческите индустрии й помага да търси баланс между ценностите, в които вярва – свободен интернет и демократичен достъп до информация, образование и култура, и необходимостта от адекватна защита на интересите на носителите на авторски и сродни права.

Plamena
ПЛАМЕНА ПОПОВА
Изпълнителен директор

ППламена e юрист, който работи в сферата на интелектуалната собственост, с интереси към цифровата свобода и цифровия свят.

Тя има защитена дисертация в БАН по проблемите на Авторските права и Архитектурата – тема, от която продължава да се вълнува и сега.

В допълнение, Пламена е специализирала в Колумбийски университет, Ню Йорк (Kernochan Center for law, media and the arts) – правните аспекти на проектите Europeana vs. Google Books; в Историческия факултет на Оксфордския университет по проблемите на отворения достъп и метаданни.

Тя е участвала в срещи на ICANN, включително във връзка с Trademark Clearing House. От 2017 г. е член на Интернет Комисията при INTA.

Dimi
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
Стратегически директор

ДДими е български политолог, който понастоящем работи като директор на Европейските политики за Уикимедия в Брюксел, където се опитвада „поправи” авторското право.

Живял в Либия, Австрия и Полша, като първоначално е изследвал въпросите за правата на малцинствата, омразата и дискриминацията, преди Уикипедия и преговорите по ACTA да предизвикат интереса му към цифровите права.

Понастоящем се е посветил на насърчаването на общественото достояние и децентрализирането на интернет. Обожава кафето, мрази сока от моркови и смята, че Туитър е доброкачествената версия на интернет.

0180330192237
СИЯННА ЛИЛОВА
Координатор Проекти

ССиянна е студент по Право в Софийския университет с интереси в сферата на авторското право и цифровизацията на обществените отношения. Сиянна е живяла и учила в Италия и Белгия,  била е стажант в дирекция „Електронно управление“ към МТИТС и посещава специализиран курс по авторско право CopyrightX към Харвард.

Сиянна вярва, че споделеното знание е в основата на модерното общество, а неговата защита и отворен достъп следва да бъдат приоритети в развитието на съвременните европейски политики.

ЕКСПЕРТИ “ЦИФРОВИЗАЦИЯ И СВОБОДЕН ДОСТЪП”

vassia-photo
ВАСЯ АТАНАСОВА

ВВася е редактор в Уикипедия от повече от 11 години с над 1500 статии в българската версия на енциклопедията и над 4000 свободно лицензирани снимки в мултимедийното хранилище Общомедия.

Стои зад сътрудничествата на българската уики общност с Държавния архив, Столичния зоопарк, СДП „Балкани“, Националния политехнически музей, Националния природонаучен музей, насочени към създаване на свободно дигитално съдържание с документална и образователна стойност.

Вася е работила с преподаватели от няколко университета, с които водят уики обучения на студенти в различни тематични области. Неин е първият в България университетски курс, изцяло посветен на Уикипедия: „Уикипедия и уики технологии“ във Факултета по математика и информатика на Пловдивдския университет (2001-2014).

Вася е „злият гений“ зад предизвикателството „100 уики дни“, в което в сто поредни дни трябва да се създадат сто енциклопедични статии; благодарение на него на над 50 езика над 230 души по цял свят са създали над 15 хиляди нови статии в Уикипедия.

Spasimir_Pilev-IMG_2358
СПАСИМИР ПИЛЕВ

ССпасимир е завършил История и география, а след това магистратура “Изменения на климата и управление на водите” в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

От началото на 2008 г. допринася в Уикипедия с информация и снимки и е активен участник в българската Уики общност. Спасимир вярва, че свободната енциклопедия е страхотно място на знание, достигащо безплатно до милиарди хора по света.

От 2013 г. Спасимир работи активно в сътрудничество с “Държавна агенция архиви” както и регионални библиотеки за цифровизация на българското културно наследство.

Galab Baldjiev
Гълъб Балджиев

ГГълъб Балджиев е политолог, който вярва, че свободният достъп до знание и информация са важна част от правата на всеки един гражданин във функциониращо демократично общество. Основните му професионални интереси са в областта на отворените данни и тяхното използване като инструмент на гражданското общество за достигането на по-прозрачно и ефективно управление.

Предишният му опит включва работа като част от екипа на Transparency International – България по прилагането на граждански инициативи и застъпничество в сферата на честните избори, доброто управление на обществените поръчки, както и изследване и оценка на работата на институциите на местно и национално ниво.

През 2015 година участва в професионален обмен в САЩ, където работи за Global Integrity по няколко изследователски проекта и обогатява своите знания и интереси в една нова и вълнуваща среда.

Untitled-1
Георги Симеонов

ГГеорги е информатик, завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“, факултет по математика и информатика. Работи в сферата на компютърните науки и информационните технологии с интереси към цифровата свобода, точните науки, изкуствения интелект, киберсигурността, свободния достъп до знания и данни в Интернет.

В БАН Георги работи в областта на големите данни и европейски проекти свързани с отворения достъп до научни данни, в това число онлайн мрежата за отворена наука OpenAIRE. Участва в международни организации, конференции, школи, работни групи за разработване на стандарти и софтуер за дългосрочно съхранение на данни и оперативна съвместимост между различни цифрови хранилища и софтуерни системи.

ЕКСПЕРТИ “ТВОРЧЕСКИ ИНДУСТРИИ”

Humans of Copyright - The Real Life Stories
АЛЕКСАНДЪР ДОНЕВ

ККиновед, доктор по кинознание, киноизкуство и телевизия в Института за изследване на изкуствата – БАН. Продуцент, режисьор, сценарист. Александър Донев води различни курсове в НАТФИЗ. Преподавал е също така в Нов български университет, департамент “Кино, реклама и шоубизнес”.

Александър е член на Европейската филмова академия, на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на българските журналисти.

Georgi
ГЕОРГИ ТОМОВ

ГГеорги Томов е артист, работещ с инсталации. Георги е роден в София и живее и твори в Берлин.

Георги работи с ефимерни медиуми – светлина и звук – постигайки абстрактно разбиране за есенцията на обект или пространство. Целта на тази практика е не само да рефлектира, но и да аргументира възприятието: поетична реконструкция на реалността, поддържаща идеалистична визия за света; изражение на формирането на мисловни форми в процеса на движение на артиста.